Puro seçiminiz, yakışınız, içişçilikiniz ve keyfine vardığınız bütün tatlar ağız ağıza size özeldir. Ancak tekrar de aklınızın ucunda bulunması gereken bir kaç radde var! 1- Puro Seçimi Ben bu yazgımda hasetn her saatinde içmeyi çok sevdiğim Toscanello Limoncello’yu mihman edeceğim. Siz de keyfinize için, istediğiniz puroyla eşlik edebilirsiniz. 2 – Puroyu Yoklama Etme Pençe imalı Karayip purolarda içmeden önce nemliliğini yoklama kılmak gerekir. Bu Toscanello için geçerli değil. Toscanello severler damak zevklerine için farklı rutubet oranlarında içmeyi tercih edebiliyorlar. Bu seçimde ustalaşmak beş altı da deneyim taçılma yöntemine ihtiyaç duyuyor. 3- Çakmak Seçimi Yakıma geçmeden önce mutlaka bilinmesi gereken yaşamsal bir kural var. Puro sadece ama sadece kokusuz felaketle yakılır! Puro her vakit ya büfecir gazlı çakmak ya da uzun puro kibritleriyle yakılmalıdır. Puronuzu Zippo kadar benzinli çakmaklar ya da mumlu kibritlerler kadar işaret yayan ateş kaynakları ile yakmamalkaloriız. Bunlar puronunuzun aromasını lafıcı olarak bozar. 4 – Yakma Puro rabıta ve alaka ister. Bu yüzden hiç acele etmeyin ve puronuzu dikkatli bir şekilde andıran. Sakıncasız olabilirsiniz ki, kötü bir yakım hem sizin keyfinizi bozar hem de puronuzu berbat fiyat. Puroyu yakarken alev puroya kazık temas etmemelidir. Ateşli maviliği purodan beş altı uzak tutulmalıdır. Puroyu hakeza ağıza götürmeden yakmaya “kızartma” denir. Puronun ucunun her yanı kırmızıya döndüğünde kızartma işçiliklemini başlangıçardınız demektir. Şimdi size puro yakma ritüelini anlatacağım: Öncelikle puronun ayağını 90 had eğimle, aleve tam temas etmeyecek şekilde tutun. Bu işçiliklemi yaparken bütün ayağın denktaş yanması gerektiği için puroyu aynı zamanda mazbut bir şekilde 360 had döndürmeniz gerekmektedir. şayet puro çakmağı kullanıyorsanız, puronuzu ateş deposuna natürel alevli çakmalara için beş altı elan uzakta tutmanızda fayda var. çünkü, bu ezgi çakmaklar çok kuvvetlidür ve bir tomar andıran tutulursa puronuzu kömüre çevirme potansiyeline sahiptirler. Yakma veya kızartma işçiliklemi natürel alevli çakmaklarla, beş altı vakit alabilir. Bu süre size zaman kaybı kadar nazarükebilir ama puro dayanç ve iş ister. 5- İyi Yandığını Yoklama Etme Şimdi puroyu nasıl yaktığınımızı yoklama edelim. Puroyu kızartma işçilikleminden sonra ters çevirip didarünüze beş altı yaklaştırın. Yaklaştırdığınız puroya yeğniçe ortam üfleyerek nerelerin yandığını görebilirsiniz. şayet bütün kıç kıpkırmızı ise yakma işçiliklemini başlangıçarı ile gerçekleştirdiniz demektir. şayet puronun her yanı tam yanmamışsa, doğrusu bütün kıç kıpkırmızı değilse, öncelikle puroyu kavşakınıza gnaşin. Sonrasında yanmayan kısmı üste getirerek çalma veya çakmağınızla puronuzu ısıtırken bir dü küçük dem elan çekin. Bu sayede puro üste artan yanmamış pare da yanacaktır. 2–3 saniye sonra puronuzu dudaklarınızdan uzaklaştırın. Hoppaçe sallamak puronun ucundaki alevi söndürmeye yetecektir. Tebrikler, çıktı puronuz içime müheyya. Peki ya siz müheyya mkaloriız? 6 – Keyfine Varma Puro yavaş yavaş ve keyfini çıtoprak çıtoprak içilmeli. Alacağınız her dem ortada en azından 40 saniye ümit etmek gerekir. şayet bu süreyi azaltıp sigara kadar içmeye çallıkışırsanız puronuz ısınmaya adım atar. Hızlı içimden dolayı ısınan puronun lezzetindeki bozulmayı da hoppadak hissedersiniz. İlk başlarda, sadece birazcık lezzet kaybı yaşasanız da, hızlı içmeye devam ederseniz, puro o kadar dağlaşır ki hiç içilemeyecek duruma gelebilir. önemsiz bir uyarı: Puro, sigara kadar ciğere çekilmez. Esrar yeğniçe ağıza doldurulur ve tatlılık alıcıların dumanla uyartılmasına cevaz verilir. Şimdi rahatlayın! Puronuzun o eşsiz tütününden mevrut lezzetlerin ve aromaların tadını çıkartın. Arada puronuz sönerse, bu göstermeniz gerekenden elan az rabıta gösterdiğinizin bir işçilikaretidir. Sönen puronun küllerini iyice temizleyin. Bunun için kürdan kadar bir alete ihtiyaç duyacaksınız. Külleri iyice temizlediğinizden tehlikesiz olduktan sonra puronuzu yine yakmayı deneyin. Benim içtiğim Toscanello için yeniden yakma iş teşkil etmez. Ancak el imalı Karayip Purolarında her yeni yakışınızda kalan oranda yaslılık hissedeceğinizi afişe etmek isterim.
şayet puro kaliteli bir puro ise 15 yıl hatta elan uzun bir süre birlikte saklanabilir. Aynı yıllanmış şaraplar kadar puro da eskidikçe tadı gelişir ve güzelleşir. Puro saklamak istiyorsanız bilmeniz gereken ve banko şpeş olan 2 kuralı mazmunız gerekiyor. Bu önemli kurallardan ilki puronun saklanacağın platformın sıcaklık ayarıdır. Puroyu kaliteli bir koşulda uzun süre saklamak istiyorsanız platform sıcaklığının 16 ila 18 had ortada olduğundan tehlikesiz olmanız gerekiyor. Ocak içinde bu sıcaklığı yakalamanız nispeten zordur. Bu yüzden platform sıcaklığı 22 derecenin üstüne ya da 12 derecenin altına inmedikten sonra telaşlanmanıza ister yoktur. Lakin zahir şayet imkânınız var ise 16 ila 18 derecedeki hıfız platformını yaratmanız ülkü olandır. Çünkü bu durumda tek iş ile içinlaşmazsınız. Hıfız platformı sıcaklığında kök iş platformın itici değil bir tomar har olmasıdır. Çünkü hıfız platformı 22 derecenin üzerine çıktığında tütün böceği sorunu ile içinlaşabilirsiniz. İkinci önemli kural ise hıfız platformının nemidir. Bağıl nemin ülkü aralığı %65 ila %70’in altına düşmemesi ve %72’nin üzerine çıkmaması önemlidir. Çünkü puronuz nemli ise yanmayacaktır ve şayet bir tomar kuru ise puronun tadı ağarlaşır. Nasıl rutubet hıfız platformı sıcaklığına için trampa gösterecektir ve bu yüzden de hıfız platformı sıcaklığını sabitlemenizde fayda vardır. Puro Nerede Saklanmalıdır? Puro en ülkü olarak puro hıfız kutusu adı verilen humidorların içerisinde saklanmalıdır. şayet bu özel kutulardan elinizde namevcut ise herhangi bir ortam geçirmeyen kutu, dolap hatta ve hatta ortam geçirmeyen bir odada dahi puroları saklayabilirsiniz. Burada önemli olan hıfız platformının ortam geçirmemesi ve buna rabıtalı olarak da kutu içindeki rutubet ile sıcaklığın çakılı kalmasıdır. Puro saklamak için anahtar sıcaklığı ve nemi çakılı tutmanızı sağlamlayacak banko ortam geçirmeyen kutular ya da benzeri bir ortamdır. En hayır humidor İspanyol sedirinden yapılan türüdür. Bu sakamla kutuları banko ortam geçirmedikleri için gayrı rakiplerine balaban üstelik atarlar. şayet puro saklamaya karar verdiyseniz mutlaka bu humidorlardan almanız gerekir.